De bästa sajterna för filmfans

Nätet är ett paradis för filmfans. Du kan streama filmer, läsa intervjuer med regissörer och skådespelare och få tips om nya filmer att se. Det finns en mängd olika filmrelaterade sajter som erbjuder massor av information och i den här artikeln tipsar vi om bra sajter.

Internet Movie Database – IMDB

Det här är nätets största filmdatabas och det känns nästan lite överflödigt att tipsa om denna gigant eftersom du säkert redan varit inne på sidan många gånger. Men här finns så mycket mer än bara rollistor för varje film eller serieavsnitt. Visste du att du till exempel kan hitta internationella titlar på alla filmer, samt deras releasedatum? Superpraktiskt om du bor utomlands och vill kunna hitta en viss film på biograferna eller på Netflix. Här finns också användarrecensioner som kan ge dig ett hum om filmen är sevärd eller inte. Fokus ligger främst på engelskspråkiga filmer men alltfler internationella filmer hamnar också i databasen. Det är bra, för tyvärr finns inte så många fungerande webbplatser för internationella filmer ännu.

Rotten Tomatoes

Rotten Tomatoes är den ultimata recensionssajten. Här sammanställs recensioner av professionella amerikanska filmkritiker och en totalkvot räknas ut baserat på betygen i varje individuell recension. Får en film 3 av 5 möjliga poäng räknas det som en positiv recension, blir betyget lägre än så räknas den som negativ. Det länkas också till recensionerna så att du kan läsa hela omdömet.

Youtube

Det här kan tyckas som ett väldigt generellt val, men Youtube är en guldgruva för filmfans. Här hittar du trailers till kommande filmer samt i stort sett alla intervjuer och events som genomförs i marknadsföringssyften. Exempel innefattar återföreningar av rollbesättningen i populära serier som Gilmore Girls eller Vänner. Hollywood Reporter har en kanal som visar rundabordssamtal med aktuella skådespelare. Även klipp med framträdanden på stora amerikanska TV-shower brukar gå att finna på showernas respektive kanaler.